2012. december 7., péntek

Honnan származik a Mikulás?

Most, hogy ellepnek minket a karácsonyi hírek és reklámok, talán még van időnk ráeszmélni arra: már nem sok időnk van felkészülni az ünnepre. A bevásárlóközpontok tele vannak mikulásfigurákkal, járják a várost a különböző áltélapók, és egyre többször csendül fel a rádióban, hogy: "You'd better watch out, you'd better not cry... Santa Claus is coming to town!" De honnan jönnek ezek a sorok, és egyáltalán: honnan származik a Mikulás? Karácsony közeledtével már régóta izgatott a dolog, most pedig végre utánajártam.


Mielőtt elmerülnénk a Télapó eredetében és történelmében, vegyük górcső alá magát a nevet. Vagyis: mit jelent egyáltalán a magyarban is használatos Mikulás név? Bizonyára sokan tisztában vannak vele, hogy e kifejezés nem más, mint a Miklós név szlovák változata. Az általunk ismert piros jelmezes és puttonyos, szakállas Mikulás eredetileg Szent Miklós püspök volt, aki egész életét a jócselekedeteknek szentelte. Kábé olyan volt ő, mint ma Terézanya, csak ő akkoriban máshogy tevékenykedett. Az éj leple alatt járta a falvakat, és apró-cseprő ajándékokkal lepte meg a szegényeket. Halála után pedig őt ajándékozták meg, mégpedig a "Csodatévő" melléknévvel, ami ma is hűen kifejezi azt, hogy mennyire varázslatosan tudott örömet szerezni az embereknek. Szent Miklós összesen 73 évt élt, majd 343-ban bekövetkezett eltávozása után egyedi módon vettek tőle búcsút. Az első igazi Mikulást ugyanis a következő módon temették el: földi maradványainak egyik részét Bariban, másik részét pedig Velencében hintették a földbe, olyan módon, hogy bal kezében Szentírást tartott.

Szent Miklós nevéhez számtalan legenda fűződik, ezekből alakult ki a mára jól ismert szakállas Mikulás alakja, aki a gyerekeknek hoz kisebb-nagyobb ajándékokat. A modern magyar néphagyomány szerint ez a kedves Mikulás december 5 éjjelén, vagyis december 6. napjára virradóan titokban látogatja meg a kisgyerekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, meglepi őket néhány finomsággal, amit a csizmájukba helyez. Van neki egy hűséges kísérője is, ő nem más, mint az öreg "krampusz" kolléga, akit minden kisgyermek ismerhet az oviból, hiszen vajmi kevesen lehetnek azok, kiket annak idején nem fenekelt el azzal a csúnya virgáccsal... A legenda szerint a Mikulásnak azonban más segítő kollégái is vannak. Ők pedig a manók, akik a mese szerint összeírják a kicsik névsorát, és segítenek bepakolni az öreg Mikulásnak az ajándékokat. 
.

Ahány kultúra, a jó öreg Télapót annyiféleképp ünneplik és várják. Például ismert, hogy az angolszászoknál nincsen Jézuska meg angyal kolléga, mint nálunk, hanem csak Mikulás van, aki Szenteste beférkőzik a kéményen át, és berakja a karácsonyfa alá a mesés, csillogó ajándékokat. Az Egyesült Állomkban az öreg kolléga Santa Claus néven ismert (nem hiába a dal), és a néphagyomány szerint az Északi sarkról utazik le minden évben, hogy a lurkóknak kedveskedjen. Segítői Rudolf a rénszarvas, és persze hűséges repülő szánja, ami Tim Allen zseniálisan visszaad a Télapu című filmklasszikusban. Azonban ne zavarjon meg senkit ez a rendezés, nálunk a hagyomány szerint továbbra is a Jézuska és az angyalok jönnek december 24.-én, nem pedig Mikulás kolléga!

Ahány terület, annyiféle kifejezés van Szent Miklós legendájának ápolására, nálunk a két leggyakoribb jelző, a Télapó és a Mikulás is a huszadik század első harmadában terjedt el a közszájon. Hogy miért pont ez a név, azt máig nem tudni, de ház a legendák és mesék épp attól maradnak izgalmasak, ha soha nem hullik le róluk az a titokzatos, angyali lepel... A Mikulás másik legismertebb megfelelője az előbb említett amerikai Santa Claus, és a német nyelvterületen híressé vált Weinachtsmann, ami a mi nyelvünkre lefordítva karácsonyi embert jelent. Egy kis érdekességképpen annak is utánanéztem, hogy más országokban hogy nevezik a kedves Télapót. Álljon itt egy szórakoztató lista a Mikulás mindenféle elnevezéséről:
.

Angliában - Father Christmas
Brazíliában - Papa Noel
Dániában - Sinteer Klaas
Finnországban - Joulu Pukki
Franciaországban - Pere Noel
Hollandiában - Kerstman
Horvátországban - Sveti Nikola
Japánban - Santa-szan
Kínában - Sengdan Laoren
Romániában - Mos Nicolae
Lengyelországban - Mikolaj
Marokkóban - Black Peter
Norvégiában - Julenissen
Olaszországban - Befana
Oroszországban - Gyed Moroz
Spanyolországban - Papa Noel
Svédországban - Jultomten
Szlovéniában - Sveti Miklavz